Dr Imelda Angeles-Agdeppa, dyrektor Instytutu Badań nad Żywnością i Żywieniem Departamentu Nauki i Technologii na Filipinach, udzieliła niedawno wywiadu dla CNN-Philippines na temat prowadzonego przez nią badania porównującego pacjentów z COVID, którzy stosowali zwykłą dietę szpitalną, z pacjentami, którzy stosowali dokładnie tę samą dietę, ale uzupełnioną olejem kokosowym z pierwszego tłoczenia, zgodnie z ich wagą ciała.
Poinformowała, że pod koniec 28 dni wszyscy pacjenci, którzy otrzymali suplementację Virgin Coconut Oil, nie wykazywali już objawów COVID-19.
Jest to interesujące badanie, ponieważ wyniki zależą od objawów COVID, a nie od błędnych wyników testu PCR, takich jak te, które zostały użyte w badaniach szczepionek COVID mRNA.
Wyniki badania oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia (VCO) na temat podejrzanych i prawdopodobnych przypadków COVID-19 ujawnionych przez DOST-FNRI
Wyniki badania nad olejem kokosowym z pierwszego tłoczenia (VCO) jako suplementem diety wśród prawdopodobnych i podejrzanych przypadków COVID-19 wykazały, że 5 z 29 pacjentów, którym podawano posiłki z VCO, wykazywało zmniejszenie oznak i objawów już drugiego dnia, podczas gdy tylko jeden pacjent karmiony tymi samymi posiłkami, ale bez VCO, wykazywał podobną poprawę.
Jest to zgodne z Instytutem Badań Żywności i Żywienia Departamentu Nauki i Technologii (DOST-FNRI) w wirtualnej prasie nazwanej „Seeing Beyond COVID-19: The VCO Study – Effects of Virgin Coconut Oil among Suspect and Probable Cases” z 3 grudnia 2020.
Grupa VCO pacjentów, którym podawano posiłki z VCO, nie wykazała objawów związanych z COVID-19 w dniu 18, podczas gdy objawy utrzymywały się u niektórych pacjentów z grupy kontrolnej pacjentów, którym podawano te same posiłki bez VCO do dnia 23.
Sekretarz dela Peña dodał, że VCO może być stosowany jako uzupełnienie prawdopodobnych i podejrzanych przypadków COVID-19, aby zapobiec nasileniu się objawów.
Jednak potrzeba więcej badań, aby określić skuteczność VCO jako terapii wspomagającej u pacjentów z COVID-19 z innymi chorobami współistniejącymi, wyjaśnił sekretarz dela Peña.
W kolejnym wywiadzie dr Imelda Angeles-Agdeppa, kierownik badania VCO, naukowiec II i główny specjalista ds. badań naukowych DOST-FNRI, powiedziała, że badanie obejmowało 57 podejrzanych lub prawdopodobnych przypadków COVID-19 losowo przydzielonych do interwencji lub VCO Grupa i Grupa Kontrolna w Szpitalu Miejskim Santa Rosa i Miejskich Oddziałach Izolacyjnych Santa Rosa w Laguna.
Dr Agdeppa dodała, że oprócz monitorowania oznak i objawów COVID-19 wśród ochotników biorących udział w badaniu, zespół badawczy zauważył również, że średni poziom białka C-reaktywnego CRP w grupie VCO znormalizował się do 5 miligramów na litr lub mniej już jako Dzień 14.
Białko C-reaktywne lub CRP jest markerem ilościowym używanym do monitorowania stanu zapalnego lub infekcji, a CRP równy lub mniejszy niż 5 miligramów na litr oznacza powrót do zdrowia po zapaleniu lub infekcji, wyjaśniła dr Agdeppa.
Dr Agdeppa stwierdziła dalej, że chociaż obniżenie do normalnego poziomu CRP w Grupie Kontrolnej było również widoczne od dnia 1 do 14, utrzymywało się na granicy 5 mg na litr od dnia 14 do końca interwencji.
Stosowane w badaniu VCO zostały dokładnie przeanalizowane przez dział usług laboratoryjnych filipińskiego urzędu ds. orzechów kokosowych (PCA), aby zapewnić jakość produktu i zgodność z filipińską normą krajową (PNS).
PCA prosi producentów VCO o przeanalizowanie ich próbek VCO przez PCA przed promocją i marketingiem, powiedział administrator PCA Benjamin R. Madrigal, Jr.
Administrator Madrigal stwierdza również, że PCA planuje opracować protokół ustanawiający znak jakości dla VCO.
Finansowanie i monitorowanie badania VCO zostało zapewnione przez DOST-Philippine Council for Health Research and Development (PCHRD), poprzez ogólny nadzór i kierowanie DOST.
Wydział Chemii Uniwersytetu Ateneo de Manila, za pośrednictwem dr Fabiana M. Dayrita, dostarczył danych wejściowych do badań i protokołów opartych na wcześniejszych badaniach VCO wśród pacjentów z HIV, takich jak prawidłowe dawki VCO, które należy podać i analiza, która ma być zastosowana.
Dr Dayrit z DOST-Narodowej Akademii Nauki i Technologii oraz prezes zintegrowanych chemików Filipin, poparł wyniki badania DOST-FNRI VCO, mówiąc, że kilka badań dowiodło obiecujących właściwości przeciwwirusowych VCO i więcej badań są uzasadnione, aby zbadać jego pełny potencjał.
Niniejszym zaleca się opinii publicznej uważne zapoznanie się z etykietami produktów VCO w celu sprawdzenia ich zatwierdzenia przez PCA lub FDA i upewnienia się, że składniki, analiza składników odżywczych, daty produkcji i ważności są wyraźnie określone.
Niektórzy partnerzy medialni biorący udział w konferencji prasowej skomentowali, że rozwój VCO jako obiecującego suplementu diety może spowodować gwałtowny wzrost cen produktów VCO.
Zespół badawczy zgadza się z tą nieuniknioną konsekwencją, ale stwierdził, że korzyści zdrowotne poparte dowodami naukowymi znacznie przewyższają zbliżający się wzrost cen, dodając, że DTI będzie to monitorować.
To badanie VCO ma nie tylko obiecujący wkład w zapobieganie i zarządzanie objawami wśród podejrzanych i prawdopodobnych przypadków COVID-19, ale może również zapewnić impuls dla przemysłu kokosowego i milionów plantatorów orzechów kokosowych, którzy są uzależnieni od „drzewa życia” by podnieść jakość ich życia.