Plan „wielkiego resetu” Światowego Forum Ekonomicznego dla wielkich korzyści żywnościowych dla przemysłu, a nie dla ludzi.
„Wielki reset dotyczy utrzymania i wzmocnienia korporacyjnej maszyny oraz prywatnej własności życia” – Vandana Shiva
Wielki Reset Światowego Forum Ekonomicznego (WEF) obejmuje plan zmiany światowego przemysłu spożywczego i rolnego oraz diety człowieka. Architekci planu twierdzą, że zmniejszy on niedobór żywności, głód i choroby, a nawet złagodzi zmiany klimatyczne.
Jednak bliższe przyjrzenie się korporacjom i think tankom, z którymi WEF współpracuje, aby zapoczątkować tę globalną transformację, sugeruje, że prawdziwym motywem jest ściślejsza kontrola korporacji nad systemem żywnościowym za pomocą rozwiązań technologicznych.
Vandana Shiva, naukowiec, ekolog, obrońca suwerenności żywieniowej i autorka, powiedziała:
Wielki reset dotyczy międzynarodowych interesariuszy korporacji na Światowym Forum Ekonomicznym kontrolujących jak najwięcej elementów życia planetarnego. Od cyfrowych danych wytwarzanych przez ludzi po każdy kęs jedzenia, który spożywamy.
WEF określa się jako „globalną platformę współpracy publiczno-prywatnej”, która tworzy partnerstwa między korporacjami, politykami, intelektualistami, naukowcami i innymi przywódcami społecznymi w celu „definiowania, omawiania i rozwijania kluczowych zagadnień w ramach globalnej agendy”.
Według założyciela i prezesa WEF, Klausa Schwaba, forum kieruje się celem, jakim jest pozycjonowanie „prywatnych korporacji jako powierników społeczeństwa”, aby „stawiały czoła wyzwaniom społecznym i środowiskowym”.
W lipcu Schwab opublikował 195-stronicową książkę „COVID-19: Wielki reset”, w której wezwał liderów branży i decydentów do „dobrego wykorzystania pandemii, nie pozwalając, aby kryzys poszedł na marne”.
Magazyn TIME (którego właściciel Marc Benioff jest członkiem zarządu WEF) niedawno nawiązał współpracę z WEF w celu omówienia The Great Reset i przedstawienia „spojrzenia na to, jak pandemia COVID-19 zapewnia wyjątkową okazję do zmiany naszego stylu życia”.
Wielki reset ma obejmować wszystko. Wśród organizacji partnerskich są najwięksi gracze w dziedzinie gromadzenia danych, telekomunikacji, produkcji broni, finansów, farmacji, biotechnologii i przemysłu spożywczego.
Plany WEF dotyczące „resetowania” żywności i rolnictwa obejmują projekty i partnerstwa strategiczne, które faworyzują organizmy modyfikowane genetycznie , białka wytwarzane w laboratoriach oraz farmaceutyki i chemikalia przemysłowe jako zrównoważone rozwiązanie problemów związanych z żywnością i zdrowiem.
Na przykład WEF promował i współpracował z organizacją o nazwie EAT Forum. EAT Forum określa się jako „Davos for food”, które planuje „dodać wartość do biznesu i przemysłu” oraz „ustalić program polityczny”.
EAT został współzałożony przez Wellcome Trust , organizację utworzoną dzięki funduszom GlaxoSmithKline, która nadal posiada strategiczne partnerstwa z producentem leków. EAT współpracuje z prawie 40 władzami miejskimi w Europie, Afryce, Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii. Organizacja pomaga również Funduszowi Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci ( UNICEF ) w „tworzeniu nowych wytycznych żywieniowych” i inicjatywach zrównoważonego rozwoju.
Według Federica Leroya, profesora nauk o żywności i biotechnologii na Uniwersytecie Brukselskim, sieć EAT ściśle współpracuje z niektórymi z największych firm imitujących mięso, w tym Impossible Foods i innymi firmami biotechnologicznymi, które mają na celu zastąpienie zdrowej, pożywnej żywności genetycznie modyfikowanymi produktami laboratoryjnymi.
„Określają to jako zdrowe i zrównoważone, co oczywiście nie jest prawdą” – informuje Leroy The Defender.
Impossible Foods było początkowo współfinansowane przez Google, Jeffa Bezosa i Billa Gatesa . Ostatnie wyniki laboratoryjne wykazały, że imitacja mięsa firmy zawierała 11 razy więcej glifosatu niż jej najbliższy konkurent.
Największą inicjatywą EAT jest FReSH , którą organizacja opisuje jako próbę napędzania transformacji systemu żywnościowego. Partnerami projektu są Bayer, Cargill, Syngenta, Unilever, a nawet gigant technologiczny Google.
„Firmy takie jak Unilever i Bayer oraz inne firmy farmaceutyczne są już przetwórcami chemicznymi – tak wiele z tych firm ma bardzo dobrą pozycję, by czerpać zyski z tej nowej branży spożywczej, która obraca się wokół przetwarzania chemikaliów i ekstraktów potrzebnych do produkcji tej laboratoryjnej żywności na całym świecie – powiedział Leroy.
W książce Schwab, omawia jak biotechnologia i żywność modyfikowana genetycznie powinna stać się głównym filarem do naprawy problemów globalnego niedoboru żywności.
Pisze, że „globalne bezpieczeństwo żywnościowe zostanie osiągnięte tylko wtedy, gdy przepisy dotyczące żywności modyfikowanej genetycznie zostaną dostosowane tak, aby odzwierciedlały rzeczywistość, że edycja genów zapewnia precyzyjną, wydajną i bezpieczną metodę ulepszania upraw”.
Shiva się z tym nie zgadza. Powiedziała że „WEF paraduje fałszywą nauką” i „dla pana Schwaba za promowanie tych technologii jako rozwiązań dowodzących, że Wielki Reset polega na utrzymaniu i wzmocnieniu korporacyjnej maszyny wydobywczej i prywatnej własności życia”.
EAT opracował coś, co określa jako „globalną dietę zdrowotną”, którą WEF promuje jako „zrównoważone rozwiązanie dietetyczne przyszłości”. Ale według Leroya jest to dieta, która ma zastąpić wszystko inne. „Dieta ma na celu zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału w populacji globalnej nawet o 90% w niektórych przypadkach i zastąpienie go żywnością wytwarzaną w laboratorium, zbożami i olejem” – powiedział.
Shiva wyjaśniła dalej: „Proponowana dieta EAT w ogóle nie dotyczy odżywiania, chodzi o wielki biznes i przejęcie systemu żywnościowego przez korporację”.
Zgodnie z własnymi raportami EAT , duże zmiany, jakie organizacja i jej partnerzy korporacyjni chcą wprowadzić w systemie żywnościowym, są „mało prawdopodobne, aby odniosły sukces, jeśli pozostawiono je w gestii jednostki”, a zmiany, jakie chcą narzucić na społeczne nawyki żywieniowe i żywność” wymagają przeformułowania na poziomie systemowym za pomocą twardych interwencji politycznych, które obejmują przepisy prawne, środki fiskalne, dotacje i kary, rekonfigurację handlu i inne środki gospodarcze i strukturalne”.
ALe Shiva powiedziała, że jest to niewłaściwe podejście, ponieważ „cała nauka” pokazuje, że dieta powinna koncentrować się na regionalnej i geograficznej różnorodności biologicznej. Wyjaśniła, że „jednolita globalna dieta EAT będzie produkowana przy użyciu zachodniej technologii i rolniczych chemikaliów. Narzucanie tego suwerennym narodom przez międzynarodowy lobbing jest tym, co nazywam imperializmem żywnościowym”.